Що таке совість?

Що таке совість?
Що таке совість людини? Звідки вона береться?

Чому в одних людей совість звучить на весь голос, а інші ледь чують її? Що потрібно робити для того, щоб наша совість стала сильнішою? Давайте постараємося розглянути ці та ряд інших питань. Навіщо людині потрібна совість?

Відповісти на це питання можна тільки через розуміння відносин Бога і людини. є нашим Батьком. Він любить нас як батько і хоче, щоб ми росли і розвивалися в радості і щастя.

Як будь-який батько, Бог хоче вберегти нас від помилок.

Крім того, Бог хотів, щоб людина ріс вільно і сам без примусу слідував добру. Але як це зробити, якщо Бог невидимий для нас, якщо ми не чуємо голосу Бога, і у нас перед очима немає прикладу, якому ми можемо слідувати, щоб не здійснювати в житті помилок?

Оскільки душа людини була створена Богом, в самій глибині нашого серця ми тягнемося до Нього. Люди створені таким чином, що ми здатні спілкуватися з Богом напряму і відчувати Його всередині нас, чути Його голос. Але для цього нам потрібно зануритися в глибоку молитву або медитацію, повністю очистити себе від нечистоти, яка нас оточує, відректися від думок, що переповнюють нас. Не завжди у нас є час і можливості для медитації і молитви.

Не завжди ми налаштовані на пошук відповідей на глибинні, внутрішні питання. Бог припускав це, тому й
наділив людину совістю. Що ж таке совість? Совість являє собою зовнішній аспект нашої душі.
Совість більше пов’язана з нашим інтелектом, з нашою здатністю розрізняти.

Ми несемо в собі якісь цінності і принципи, виховані в нас нашими батьками й оточенням, те, що ми самі вважаємо добром. І коли ми стикаємося з життєвими ситуаціями, ми оцінюємо їх у відповідності з цими цінностями і принципами.

Це і є совість. Якби люди не відійшли від Бога і не здійснили гріхопадіння, то в сім’ї і в суспільстві люди вчилися б тільки добру. Тоді наша совість повністю відображала б глибинні прагнення нашої душі до Бога.

У цьому випадку нам не потрібні були б глибокі молитви, медитації, релігійні практики чи обряди.
Ми природним чином
жили б так, як велить нам наша совість, і припускалися в житті тільки добрі вчинки.

Як же нам зробити голос совісті сильніше? Наші, серце, совість все дано нам Богом. З’єднуючись з Богом у молитві, ми наводимо всі аспекти нашої душі у відповідність з бажанням Бога. У цей момент ми можемо всім серцем відчути, що таке справжнє, справжнє добро. І тоді
наша совість може повністю налаштуватися на добро і в потрібний момент направляти нас до нього.

Це можна порівняти з радіоприймачем.
Чим вище наша антена, чим краще вона ловить сигнал, тим ясніше ми чуємо звуки пісні. Іншими словами,
щоб наша совість була сильна, нам потрібно постійно налаштовувати нашу антену.

Це можна робити через читання Божого Слова або духовної літератури, через молитву або медитацію, через практику добрих справ, через спілкування з людьми, що живуть заради інших. Якщо ж ми не будемо постійно прикладати зусилля в цьому напрямку, то наша духовна антена може розфокусувати, може відхилитися убік, і голос нашої совісті буде поступово затухати.

Бог наділив нас совістю, щоб з її допомогою ми могли приймати правильні рішення і уникнути багатьох помилок.
Якщо ми будемо прислухатися до голосу нашої совісті, ми незмінно будемо
і повноцінної успішного життя з Богом.

Що таке совість?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!